Πάσχα με παραδοσιακή διάθεση και άθληση!

Η Ρούμελη και έθιμα του Πάσχα είναι έννοιες ταυτόσημες. Η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το τελετουργικό του ψησίματος του αρνιού και η προετοιμασία είναι κάτι ξεχωριστό, αφού ακριβώς για τη Ρούμελη το Πάσχα είναι στοιχείο  μιας ολόκληρης περιοχής.

Ανταμώνουν οικογένειες, ζωντανεύουν μικρά χωριά, θυμούνται οι ξενιτεμένοι τον τόπο τους. Η Αγόριανη διατηρεί τα έθιμά της και οι κάτοικοί της προσκαλούν επισκέπτες να ξαναζήσουν την ανεμελιά και την ελευθερία των παιδικών τους χρόνων.

Μ. Πέμπτη 

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως μετά την Ακολουθία των Παθών, ξεκινά ο στολισμός του επιταφίου. Νεαρές κοπέλες του χωριού μαζεύονται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και με άνθη από τους ανοιξιάτικους κηπους του χωριού, διακοσμούν τον τάφο του Ιησού.

Παρασκευή
Η πομπή του επιταφίου σε κατανυκτική κεροφώτιστη ατμόσφαιρα, περνά από κάθε σοκάκι του χωριού και οι ψαλμοί θρήνου αντηχούν στις γειτονιές του χωριού.

Μ. Σάββατο

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι νοικοκυρές αρχίζουν την προετοιμασίας του Αναστάσιμου τραπεζιού, και όσες δεν πρόλαβαν να βάψουν αυγά και να ψήσουν κουλουράκια τη Μ. Πέμπτη, τώρα είναι η ώρα!

Με την πρώτη Ανάσταση στις 9:00 το χωριό αλλάζει διάθεση! Η θλίψη δίνει τη θέση της στην ελπίδα και πολυ συχνά ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην άνοιξη.

Μετά την Ανάσταση του Κυρίου τα μεσάνυχτα και την Αναστάσιμη ακολουθία έρχεται η ώρα για το τέλος της σαρανατήμερης νηστιας. Το φαγητό και οι επισκέψεις κρατάνε μέχρι το πρωί με πολύ κέφι. Οι ταβέρνες και οι ξενώνες της περιοχής είναι πλήρεις με οικογένεις και φίλους που έχουν επιλέξει να γιορτάσουν παραδοσιακά, απλά και οικογενειακά τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας

Κυριακή του Πάσχα
Ξεχάστε τη μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός του χωριού. Οι Αγοριανίτες από τα ξημερώματα ανάβουν φωτιές με κληματσίδες και ψήνουν σε μεγάλες παρέες τα αρνιά, κερνώντας κρασί και τσίπουρο φίλους και περαστικούς.

Ανοιξιάτικες εκδρομές στην περιοχή
Κινηθείτε ανάλογα με τον καιρό και τις διαθέσεις σας. Μια βόλτα στους Δελφούς είναι πάντα καλή ιδέα, αλλά και το Γαλαξίδι υπόσχεται όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα.

Για τους χιονοδρόμους, Έλληνες και ξένους, φέτος το Πάσχα στον Παρνασσό μπορεί να αποδειχτεί πιο… αθλητικό από ποτέ! Το χιονοδρομικό κέντρο θα είναι ανοιχτό 8:00 – 14:00, όπως πάντα καιρού επιτρέποντος, μέχρι τις 6 Μαϊου.

Άριστη επιλογή, για εκείνους που το ski δεν είναι στο φάσμα των ενδιαφερόντων τους, είναι μια πεζοπορία μέσα στο ελατοδάσος του Παρνασσού, στην καρδιά του εθνικού δρυμού. Από την είσοδο του χωριού, ο επισκέπτης ακολουθεί το μονοπάτι Ε4 (ΑγόριανηΔελφοί) και στα μισά της διαδρομής συναντά το σπηλαιοβάραθρο Επτάστομος. Από τις επτά πύλες της σπηλιάς περνά ο άνεμος, και η βοή που δημιουργείται δικαιολογεί τη θεωρία των αρχαίων Ελλήνων πως αυτό το σημείο ήταν μία από τις εισόδους του Άδη.

Αν η επιστροφή στην πολη σας προκαλεί άγχος και χρειάζεστε χαλάρωση, επωφεληθείτε από τα θερμά νερά στα Ψωρονέρια, δίπλα στο χωριό Δαμάστα, σε παράδρομο της Εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, υπάρχει άπλετο πάρκινγκ και λίγη προσοχή χρειάζεται στα προσωπικά σας αντικείμενα.


  -  News & Events